Șah și Yoga? Da, un catonament de vară reușit

Odată cu începerea școlii, a sunat clopoțelul și în mintea mea pentru a scrie acest articol de suflet.
Îl plănuiam de ceva timp, însă abia acum am simțit să mă așez și să vă detaliez cu entuziasm. Stiu, scriu rar, dar când se întâmplă vine natural, sincer, așa cum simt.

Pentru mine a fost o vară plină, cu activități diferite, călătorii și experiențe care mi-au încântat și încărcat pozitiv sufletul, iar unul dintre proiectele realizate chiar merită a fi transmis mai departe.

Șah și Yoga pentru copii

La inițiativa bunei mele prietene de-o viață Lumi, am acceptat cu tot dragul să fiu parte din echipa   Little Yogis Dubai, care oferă clase de Yoga copiilor în gradinițe și școli. Cum yoga nu are granițe, a prins minunat și în Cantonamentul de Șah pentru copii, de la Cheile Gradiștei, Brasov.

Proiectul a fost unul de voluntariat, la care au participat în principal șahiștii juniori, dar și câțiva seniori ai clubului Hannibal București, îndrumați cu atâta dăruire și pasiune de Christiansen Sava.

Cunoscând foarte bine beneficiile practicii yoga în raport cu exercițiile de șah, Christiansen și-a dorit ca elevii lui să experimenteze aceasta metodă pentru a le îmbogăți bagajul de informații, cunoașteri și deprinderi la nivel fizic, psihic și emoțional, atât de util în timpul antrenamenelor, cantonamentelor și campionatelor de șah.

Vă destăinui de la început că experiența a fost una extraordinară pentru mine și toți cei implicați. Împreună cu minunata echipă și gașca de copii, ne-am delectat cu activități în aer liber, jocuri diverse și povestiri motivaționale. Lucruri simple, dar necesare.

Totul a început așa

În prima zi, am spus bună dimineața unui frumos grup de 32 de copii, băieți și fete, cu vârste între 6 și 16 ani. Doar câțiva dintre ei știau despre yoga,cu toate acestea aveau cu ei salteluțe sau prosoape pe care să practice.

Cu pași timizi am făcut cunoștință și am dat viață unei noi rutine sanatoase. În fiecare dimineață la prima oră și în fiecare seară, înainte de cină, ne întâlneam la yoga. Restul zilei copiii erau ocupați cu drumeții, sporturi diverse, jocuri de socializare, antrenamente de șah și bineințeles nelipsita odihnă.

Nevoia de îndrumare prin empatie

Mă gândesc acum în timp ce scriu cât de necesar este să investim timp, resurse, atenție și răbdare în relația noastră ca părinți, îndrumători și profesori cu acești copii minunați.

Sunt atât de conectați și captivați de lumea digitală, de tot ce se întămplă în online, încât pierd legătura cu realitatea.

Poate nu este în totalitate un lucru greșit, online-ul face parte din viața lor oricât de greu ne este nouă celor din alte generații să acceptăm. Aici este nevoie să intervenim, să le explicăm prin modalități adaptate nivelului lor de înțelegere importanța unui echilibru între timpul petrecut în online și responsabilitățile de zi cu zi.

Este benefic să construiască obiceiuri solide pentru a avea o viață adultă sanatoasă. Este necesar să-și miște corpul, să învete  cum să-și gestioneze emoțiile, pentru ca alegerile lor în viață să fie înțelepte, constructive și solide.

M-am bucurat să îi observ și să-i descopăr de-a lungul celor câteva zile împreună. Fiecare copil a aplicat la nivel individual atât cât a putut să învețe, să înțeleagă. Unii au fost mai atrași de partea fizică a practicii, alții de tehnicile de respirație. Unii abia așteptau sesiunile de meditație, în timp ce alții aveau mereu întrebări….de ce să medităm, de ce folosim uleiurile esențiale, cum folosim bolul tibetan.

Întâlnirile noastre la orele de yoga  aduceau constant elemente noi pe care să le explorăm și să le integrăm în dinamica activităților și a energiei de grup.

Uneori îi simțeam obosiți și letargici încât o sesiune liniștitoare de meditație era tot ce le trebuia. Alteori aveau atâta energie încât o consumau practicând Salutul Soarelui și postura Câinele cu Fundu-n Sus, care stârnea de la chicoteli la hohote de râs.

Erau entuziasmați să își aleagă singuri ce ulei esențial să folosească, în funcție de starea lor emoțională, iar câteva domnișoare simpatice rezervaseră deja primul rând, imediat in fața saltelei mele, ca niște yoghine consacrate.:)

Dacă mă întrebați pe mine ce le-a plăcut cel mai mult, aș spune cu mâna pe inimă că au fost sesiunile de respirație.

Îi simțeam asezați, prezenți, doritori să se familiarizeze cu acele tehnici diferite, să le perfecționeze. Iar ca să fiu în continuare sinceră, cred că cel mai obositor li se părea să-i țin timp îndelungat în anumite posturi, în special Downward Facing Dog             ( Câinele cu fundu-n sus ). Dar acceptau provocarea și era postura care îi distra cel mai mult ca și denumire.

Ar mai fi atâtea de povestit, mă rezum în schimb să vă delectez cu câteva replici ale lor,care m-au făcut să zambesc și să realizez că da, împreună am reușit să creem o legătură armonioasă, unică, pentru care sunt extrem de recunoscătoare. Le voi păstra pentru mult timp în sertarul meu cu amintiri.

” Doamna, pot să vă spun eu morala poveștii?…”

” Doamna, suntem foarte obosiți! Vă rugăm să nu mai facem Câinele cu fundu-n sus!…”

” Hmm… ați uitat să ne dati cu ulei esențial! Pot să-mi aleg singur (ă) ce să folosesc?…”

” Doamna, doamna…e bine cum fac?…”

” Mă doare tot corpul! Nu știam că am atâția mușchi!…”

” Pot să folosesc eu salteaua dumneavoastra?….”

” Doamna, ăsta este un cantonament, nu tabără!…”

Impresiile și părerile despre cum au fuzionat șahul și yoga împreună sunt pozitive, așa încât vara viitoare mă voi revedea cu șahistii mei năzdrăvani și abia aștept,vă recunosc!

Este un proiect faurit cu multă dragoste pentru cei mici, de cei mari!

Mantra cantonamentului

Pentru acele momente în care copiii debordau de energie și nu aveau stare, prietena mea Lumi îi liniștea șoptindu-le „Șșșșș……șșșșșș!”.

Nu neapărat o mantră, însă, rămane așa în istoria momentelor hazlii, când uneori apelau chiar ei la această metodă pentru a se liniști între ei, sau să ne tachineze pe noi, profele 🙂

Sub formă de concluzie

Astfel de activități ar fi binevenite și la noi în școli și grădinițe, în tabere, cantonemente și tot așa. Nivelul de stres și anxietate este alarmant chiar și in rândul copiilor.

Conform unei statistici Hot News, 7 din 10 adolescenti suferă de anxietate, iar Yoga  poate ajuta în acest sens, deoarece oferă un spațiu non competitiv și permite copiilor să se concentreze pe propriul progres, bunăstare și echilibrul interior.

  • Yoga poate să întărească corpul la nivel musculoscheletal

Posturile de yoga, numite și asane, tonifică musculatura și articulațiile. Copiii dezvoltă o postură mai bună, capătă echilibru și flexibilitate, lucruri fundamentale în anii lor de creștere.

  • Yoga poate să regleze emoțiile și stresul

Prin exerciții de respirație și meditație, yoga oferă copiilor elemente necesare menite să ajute la gestionarea emoțiilor, a stărilor de anxietate dinaintea testelor și examenelor.

  • Yoga poate să îmbunătățească concentrarea

Practicată cu regularitate, yoga crește atenția și funcțiile cognitive. Tehnicile de respirație aduc beneficii ce se extind și in viața de zi cu zi.

  • Yoga poate crește sentimentul de apartenență

Activitățile yoga pentru copii implică jocuri și muncă în echipă, lucru ce dezvoltă interacțiunea, comunicarea, sprijinul reciproc.

  • Yoga poate aduce copiii mai aproape de natură

Cele mai multe denumiri ale posturilor yoga sunt inspirate din natură, plante și animale, de aceea se creează o conexiune cu mediul înconjurător mai ales când sesiunile se desfașoară în aer liber.

Din suflet,

Simina

Antrenamentul minții ♟
Coregrafie de moment 🙂
Șșșșșșșșș……! 🤍

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − seven =

0

Your Cart