Au trecut sărbătorile de iarnă, mesele îmbelșugate, călătoriile, vizitele, zilele de leneveală. Sunt momente pe care le gust din plin, însă mi se face repede dor de activitățile mele zilnice și de clasele de Yoga, deci, eu una, sunt pregătită să reiau ritmul obișnuit.
Se spune că luna ianuarie poate fi destul de deprimantă pentru anumite persoane și din contră, plină de energie pentru altele. Poți să rămâi ancorat în anul care a trecut, sau să privești cu speranță și entuziasm spre ce îți rezervă noul an.
Mulți dintre noi adoptă rezoluțiile de început de an. Este probabil primul impuls pentru a ne asigura că ne eliberăm de temerile din trecut și controlăm acțiunile viitoare. Însă, neîndeplinindu-le, ne asumăm riscul de a fi dezamăgiți și putem renunța mai repede decât ne așteptăm.
Eu una, în noaptea dintre ani, petrec puțin timp cu mine însămi. Analizez anul care tocmai s-a încheiat și multumesc Universului pentru lucrurile frumoase pe care le-am trăit. Realizez obstacolele și provocările cu care m-am confruntat și trag învățămintele necesare. Fiecare an, are părți bune și rele, fiecare experiență trăită mă face mai puternică dar și mai conștientă de amplitudinea existenței mele.
Privesc cu încredere începutul fiecarui an, indiferent cât de greu mi s-a părut cel anterior. Încerc să nu visez cu ochii deschiși la lucruri irealizabile, mai curând îmi doresc să găsesc liniște și echilibru în sufletul meu, pentru ca viața să își urmeze cursul natural. Asta nu înseamnă că mă las în bătaia vântului, fie ce o fi!…ci mai degrabă, spun vieții: Sunt pregătită și prezentă pentru ziua de mâine! Depinde de mine să accept viața, așa cum se desfăsoară ea de la sine, fără să o forțez, ci doar să o primesc.
Intenții sau rezoluții?
Cei care practică în mod constant Yoga, știu că fiecare sesiune începe cu o intenție: să fii blând cu tine, să trimiți gânduri de iubire celor din jur, să te deconectezi de cotidian și să fii prezent în acel moment. O intenție este recunoscută în fiecare cuvânt, gând și faptă.
Spre deosebire, setarea unei liste de rezoluții, te limitează, te leagă de alcătuirea unui plan precis, detaliat, de la care să nu te abați …deci, posibil să fie dificil de urmat. Rezoluțiile sunt guvernate de mintea noastră, iar uneori nu au rezultatul așteptat, mai ales atunci când implică schimbări majore în acțiunile și faptele noastre.
De când am descoperit Yoga, m-am descoperit pe mine, am învațat că funcționez mai bine când sunt ghidată de intenții. Ele mă ajută să-mi cunosc în profunzime adevăratele nevoi, să îmi asum alegerile în viață, să traiesc în împăcare cu mine însămi.
Yoga, în sanscrită, înseamnă ”uniune”. Exact acesta este efectul practicii Yoga asupra mea, uniune la nivel fizic, energetic, spiritual. Este minunat să conștientizez fiecare moment al vieții, să trec cu încredere în mine și în Dumnezeu prin situațiile dificile, să fiu recunoscătoare pentru momentele de fericire, să mă bucur de lucrurile mici, ce imi hrănesc sufletul. Când faci lucrurile cu plăcere, ele fac parte din viața ta, curg prin tine cu naturalețe.
Ca să îți atingi un obiectiv stabilit, pornește la drum cu o intenție. Când mintea vizualizează ceva, acest lucru provoacă o reacție puternică în creier. Așadar, vizualizează-te luând decizii, observă ce declanșează obiceiurile rele și încearcă să rupi ciclul lor. Nu lăsa vocea interioară să îți spună că nu poți, ai încredere în tine!
Vei observa cum iese la lumină adevărata ta personalitate, adevărata ta valoare, reală și naturală. Conștientizează ceea ce poți realiza în fiecare zi, mai mult decât ceea ce vrei să realizezi într-un an întreg. Trăiește în prezent și acceptă-te așa cum ești.
Ai putea spune: Mda, teoria o știm toți, practica ne omoară! Nimic mai adevărat!
În ultimii ani, am implementat în rutina mea, câteva principii, după care mă ghidez. Ele mă ajută să îmi mențin intențiile curate și simple. Vei hotărî singur dacă este ceva ce poți face și tu.
- Include Yoga în programul tău
Practica Yoga duce la creșterea energiei vitale, care se află în fiecare dintre noi, favorizând astfel redescoperirea armoniei dintre corp și minte.
Cel mai indicat este să începi la un studio de Yoga. Nu îți impune un număr de ședințe săptămânal, pur și simplu du-te atunci când simți, atunci cand ai nevoie. Rulează-ți salteaua de yoga pe podea, deconectează-te de la tot și toate și lasă-te ghidat de vocea instructorului de Yoga.
Asanele, sau posturile Yoga, influențează starea de spirit și energia fizică. Ele calmează nervii, liniștesc, îmbunătățesc flexibilitatea musculaturii, mobilitatea coloanei vertebrale și a articulațiilor. Asanele sunt însoțite de respirație, ce regenerează întregul corp și calmează mintea. Respirația ne aduce în prezent, ne conectează cu sinele.
În Yoga, ești doar tu și salteaua de yoga, templul tău, spațiul tău de regăsire și conectare cu universul. Mintea și corpul îți vor mulțumi pentru asta.
- Hrănește-te curat și simplu
Yoga se bazează pe puritatea corpului, a minții, a cuvântului și a faptei, dar și a unei hrane simple, naturale.
Alimentele nu reprezintă doar hrana organismului în sensul concret al termenului. Ele au și o încărcătură energetică. Este important să îți asculți corpul pentru a ști ce alimente are nevoie cu adevărat. Fă ca hrana ta să fie un spectacol de culoare, arome și simplitate în modalitatea de gătire.
- Meditează
Meditația este un proces de liniștire a minții, pentru eliminarea tensiunilor interioare și cunoasterea de sine. În practică, meditația implică concentrarea pe starea fizică a corpului, pe sentimente, sunete sau imagini.
În urmă cu mulți ani, când doar participam la cursurile de yoga și nu predam încă, imi era foarte greu să mă pot relaxa, chiar și fizic, iar gândurile nu-mi dădeau pace. Le tot împingeam din mintea mea, iar ele reapăreau. Cu exercițiu, lucrurile s-au schimbat de atunci. Odată, într-o clasă de meditație ghidată, am plâns ca un copil și mă simțeam stânjenită. Mai târziu am înteles de fapt, că era un proces natural de eliberare a tensiunii și a trăirilor lăuntrice.
Este de dorit ca măcar câteva minute pe zi, să îți aloci puțin timp să meditezi. Alege o poziție comodă în care să poți rămâne nemișcat, închide ochii și respiră. Lasă corpul și mintea să se elibereze de griji și observă respirația, întoarce-te mereu la ritmul ei atunci când gândurile dau năvală. Fără reguli, doar tu cu sinele, în liniște. Te vei simți rejuvenat și energizat pentru întreaga zi.
- Învată să spui NU
Din amabilitate și respect, acceptăm situații incomode, pe care le regretăm mai târziu. Încearcă să fii independent de ce cred alții despre refuzul tău și simte-te liber să spui NU, fără să te scuzi. Este dreptul tău! Tu știi cel mai bine ce vrei sau nu vrei în viață și poți alege liber.
Simplifică-ți viața, în acord cu intențiile tale!
- Râzi cu gura până la urechi
Râsul este necesar, te purifică pe interior și este o adevarată terapie pentru suflet. Mai mult decât atât, te poate scăpa de riduri și ajută în procesul de oxigenare al organismului.
Râsul, oferă acea bucurie pură, ajută emoțiile suprimate să iasă la suprafață. Descoperă lucrurile mărunte care te fac fericit și savurează-le din plin!
Exemplul cel mai banal dar și cel mai adevărat, este râsul unui bebelus. Cât de tare te-ai amuzat, auzind un bebelus râzand? Cu gura până la urechi, nu-i așa? Ei, cam despre asta este vorba. Exprimă-te, fii liber, râzi cu poftă!
Eu mă alimentez mereu cu exuberanța și voioșia fiicei mele, Alesia, care îmi aduce zambetul pe buze în fiecare zi. Timpul petrecut cu ea îmi oferă sentimentul de mulțumire și împlinire. Sufletul meu este încântat!
Pășește cu încredere și credință în noul an. Ia-ti timpul necesar să identifici intențiile care te vor ajuta în drumul tău, care te vor ghida în reușitele tale. Lasă viața să-și urmeze cursul, lasă-ți sulfetul să fie împlinit! Nu te mai înfrâna! Bucură-te de viață!
Namaste!