Postura Razboinicul – legenda zeului Shiva

Yoga include o postură cunoscută sub numele de „Războinicul”, sau Virabhadrasana. Această postură  conține de fapt o serie de trei variații, numite Războinicul I, II și III, foarte familiare practicanților yoga. Lucru neștiut de multi dintre noi insă, este tulburătoarea legendă ce vorbește despre această postură.

Warrior 1
Warrior 1

Războinicul 1

Warrior 2
Warrior 2

Războinicul 2

Warrior 3

Războinicul 3

Se spune că Războinicul Virabhadra a fost creat de Shiva, una dintre cele mai importante zeități hinduse, pentru a răzbuna moartea soției sale iubite, Sati ( cunoscută și sub numele de Shakti ). Ca multe alte legende despre zei și eroi, există diferite interpretări, însă cea relatată de Hitesh, un amic al meu din nordul Indiei, pasionat de yoga, mi-a captat total atentia și sper sa vă luați câteva minute din timpul vostru, pentru a o citi.

Așadar, povestea spune că puternicul rege Daksha, nu a aprobat căsătoria fiicei sale Sati, cu Shiva. Îl  considera un zeu singuratic, datorită înclinațiilor lui meditative în vărf de munte și stilului său de viață ce nu se potrivea deloc cu regulile societății acelor timpuri. Cu toate acestea, regele a respectat tradiția, organizând un mare festin, numit „Ceremonia Focului”, dar fără a-i invita și pe cei doi miri. Sati, profund indignată de refuzul tatălui de a-i accepta căsătoria, a decis totuși să meargă la petrecere.Shiva, a refuzat să o însoțească, din ranchiună față de tatăl ei. Regele Daksha l-a denigrat și l-a criticat pe Shiva în fața tuturor invitatilor. Acest fapt o determină pe Sati să se arunce în flacările aprinse, ca să se răzbune pe tatăl ei.

Shiva, devastat și înfuriat de cumplita veste a morții soției lui, dar și orbit de dorința răzbunarii, merge la petrecere, îi omoară pe toți cei prezenți, iar pe rege îl decapitează. Cuprins de imensa durere, o prinde pe Sati in brațe, care incă ardea în flacări și fuge cu ea. Corpul ei se rupe în 108 bucăți, spunându-se că reprezintă cele 108 mărgele Mala, folosite de yoghini în meditatie. Fiecare parte din trupul ei, căzută pe pamânt, este acum un loc sfânt, de meditație și rugăciune în India. După tulburătorul act de înversunare, Shiva este trădat de sentimentul de compasiune, astfel încât îi pune un cap de capră regelui Daksha dându-i astfel viață, iar la rugamințile mamei lui Sati, o readuce la viață și pe soția sa. Ca în orice legendă, posturile Razboinicul I, II și III, servesc drept îndemn pentru noi toti: să ne reamintim de puterea noastră interioară de a rămâne statornici și calmi înainte de a exploda prin furie și emoție. Să reușim să dobândim suficientă putere pentru a atinge integritatea, compasiunea și o stare de spirit minunată. Virabhara, războinicul creat din toată furia lui Shiva, este însuși el, acea parte rănită și dornică de o răfuială sângeroasă. Razboinicul I – reprezintă Virabhadra, ieșit de sub pământ, cu sabia ridicată deasupra capului Razboinicul II – reprezintă Virabhadra, cu sabia pregatită să atace Razboinicul III – reprezintă Virabhadra, decapitându-l pe regele Daksha.

Cu siguranță, de acum încolo îți vei aminti această povestioară, ori de câte ori vei practica postura Războinicul în antrenamentul tău yoga. Și de ce nu, povestește și tu mai departe!

Namaste!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − seven =

0

Your Cart